Hírek
2015-01-22

II. Ifjúsági Találkozó

2015. január 17-18-án került sor a II. Ifjúsági Találkozóra, mely „Helyben vagyunk! – Ötletpiknikek országszerte” című projekt keretében valósult meg, a Veszprémi Egyetem Hallgatói Alapítvány és a Nemzeti Ifjúsági Tanács közös szervezésében. A programon több mint 140 fiatal, ifjúsági szakértő és döntéshozó vett részt.

A megjelentek között volt, Schanda Tamás, az Emberi Erőforrások Minisztériumának ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkára, aki köszöntőjében hangsúlyozta, a személyes találkozás lehetőségének és az ifjúsággal kialakított folyamatos párbeszéd biztosításának fontosságát. A rendezvényen emellett jelen volt Farkas Péter, a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet megbízott főigazgatója, Máté Gergely a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet megbízott ifjúsági igazgatója, Galambos Adorján az Új Nemzedék Központ ifjúsági-szolgáltatási igazgatója, Szórád Gábor a Magyar Ifjúsági Konferencia elnöke és Mészáros Attila Székesfehérvár kiemelt ügyekért és az ifjúságért  felelős alpolgármestere is.

A projekt keretében megrendezett II. Ifjúsági Találkozó fő célja az ötletpiknikek és roadshow-k során felmerült kérdések és problémakörök megvitatása, valamint megoldási javaslatok kidolgozása és az eredmények bemutatása volt. A találkozó témái az előző év során megrendezett több mint 20 roadshow és 60 ötletpiknik alatt azzal a több mint 1000 fiatallal közösen kerültek meghatározásra, akik lehetőséget adtak maguknak problémáik felvetésére és a közös gondolkodás alapjainak megteremtésére. A találkozó során a résztvevők által feldolgozott négy témakör a legfontosabb témák, területek melyet a fiatalok megemlítettek.

A találkozó közel 150 résztvevője teljesen vegyes csoportot alkotott, hiszen a résztvevők között voltak 14 éves kortól kezdődően fiatalok, ifjúsági szakemberek és döntéshozók is, akik közösen gondolkodtak a négy fő – fiatalok által felvetett – témában:

  • Munka világa
  • Értékes szabadidő eltöltési lehetőségek
  • Fiatalok és a demokrácia
  • Fiatalok az oktatásban

A négy munkacsoportban átlagosan 20-35 résztvevő dolgozott együtt 2 napon keresztül, akik több témában konkrét javaslatokat dolgoztak ki, illetve megoldandó problémákat vetettek fel. A workshopokon jelen voltak a téma releváns szakértői, döntéshozói, akik rövid előadással segítették az aktív párbeszéd elindítását.

A “Munka világa” műhelymunka meghívott szakértő vendégei Gál Andrea, a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetségének képviselője és Nagy Viktória a Szakszervezetek Együttműködési Fórum Ifjúsági Tagozatának elnöke, akik kiváló előadásukkal indították meg a csoport munkáját. Beszédükben kitértek a fiatalok munkavállalási problémáinak hátterére, illetve a vállalkozások létrehozásának nehézségeire.

A “Fiatalok az oktatásban” munkacsoport Karvalits Ivett, az Erasmus+ Ifjúsági Programiroda munkatársa előadásával kezdte meg a közös munkát, aki bemutatta, miért fontos a fiatalokat bevonni a nemzetközi mobilitási lehetőségekbe és elmondta mennyire fontos a nem-formális és a formális oktatási formák közelítése.

Schanda Tamás, ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár, Janzsó Ádám, az ifjúsági Strukturált Párbeszéd Nemzeti Munkacsoport elnöke és Nedeczky Lilla, a No Hate Speach kampánybizottság tagja a “Fiatalok és a demokrácia” című műhelymunka csoportban vettek részt és osztották meg gondolataikat a fiatalokkal.

A “Szabadidő aktív eltöltése” workshopot Huszár Péter, a Boom Party Kft. munkatársa támogatta.

A fiatalok a műhelymunka vezetőkkel javaslatot tettek többek között az egységes ifjúsági egyeztető platformok létrehozására helyi szinten, a nem-formális eszközök szerepének erősítésére az oktatásban, valamint felhívták a figyelmet a közösségi terek fontosságára és szerepére a fiatalok életében. Jelenleg a javaslatok összegzése zajlik, amelyet hamarosan eljuttatnak a döntéshozóknak országos és helyi szinten is.

 

kérek éresítést, ha új hír jelenik meg


8200 Veszprém, Egyetem 10 - www.veha.hu - ; site configured by: InDaLine